fredag 10 augusti 2007

Är du ledsen lilla vän...?

"Vem ska inte vara sjukskriven för utmattningssyndrom? -Det är en person som upplever lätta besvär som egentligen är kopplade till livssituationen, besvär som man kanske får lära sig att hantera men som egentligen inte är sjukdom.

Enligt lag (3 kap. AFL) så definieras, sammanfattningsvis sjukdom som ett tillstånd som infaller och påverkar ditt liv utöver det normala.

Vem ska inte vara sjukskriven för depression? -Det är när depressionen är mild, du och jag skulle säga att man är ledsen. Det är inte att vara deprimerad.

Såsom jag uppfattar utbrändhet i ordets bemärkelse så är det en situation som uppstår när kroppen har blivit utsatt för onormal påfrestning, därav namnet. Utav erfarenhet så vet jag att du verkligen håller på att brinna upp. Ibland i båda ändar. Innan livet förkolnar helt och hållet så vill du förmodligen, with a little help, börja älska livet igen.

Saksamma gäller förmodligen vid eventuella liknande situationer som kan drabba oss alla hårt i livet (oavsett proffession i yrkeslivet, viktigpettrar) som i sin tur sedan kan ge upphov till depression.
En depression uppstår nämligen inte som en finne på näsan. Eller en varböld i aschlet. Eller ett ryggskott. Eller halsont. Eller förkylning. Eller bruten arm, ben, hand, tumme eller vad du vill. Det ter sig mer som ett virus. Du vet, sådant som penicillin inte biter på, utan det du ständigt har i kroppen och som bryter ut lite då och då.

Depression syns nämligen inte. Det är en sofistikerad och smygande djävul som dyker på dig och våldtar dig bakifrån och fastbinder dina händer på din rygg, samtidigt som dina fötter tejpas. Dina ord försvinner eller för att finnas men inte kunna uttalas. Du börjar stamma. Ibland vågar du inte tala ens en gång. Du vill inte gå utanför dörren. Helt plötsligt en dag, mellan middagspannkakan på onsdag och fläskfilén på fredag. Torsdag. Den kan vara ett helvete utan dess like. Bara da´n passerar så blir det fredag och fläskfilé.
Se´n kan du se jätteglad ut utanpå, men ha ett kaos inuti. Längta hem till vrån för att få vara ifred. Att vara ledsen finns inte i din ordlista. Vad är det mot depression? Att vara ledsen kan däremot i långvarig närvaro bli en depression. Du kan inte vara ledsen i flera månader, eller hur? Ledsen är inte detsamma som att gråta för det gör du när du är deprimerad också. Ledsen är du när du ser Leonardo di Caprio i Titanic och han ligger i vattnet, fasthängandes vid ett isflak med frost i ansiktet och håret. Då kan du tänka att, haha, det är ju bara skådespelare, han tjänar en djävla massa stålar på att se så där förbannat ynklig ut!

Om jag fick pengar för min ynklighet och alla de stunder jag våndat mig med ångest hade jag, believe me, släng dig i väggen Michael Jackson, varit sjuhelvetes rik!

Till alla er på Socialstyrelsen och speciellt då du, herr projektledare Jan Larsson, dra upp byxorna och torka dig runt munnen och beskåda följande citat av levnadskonstnären Oscar Wilde:

"Vad är en cyniker? -En man som vet priset på allt och värdet på ingenting"

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sjuka människor kanske väljer att stanna hemma utan betalning. Trots att de via skattsedeln har dragit in pengar till sjukförsäkringen.Dessa pengar stjäl regeringen för att istället sänka skatten för de rika.
Högerregeringen kommer att få på sitt samvete många självmord.
Just nu kom jag att tänka på Ådalskravallerna..... mvh MIA

Anonym sa...

Rätt. Larsson lär bli "Årets förvillare" i Vetenskap och Folkbildning. Jasså inte det nä, de är nog lite för fega och vänder kappan efter vinden! Även de tillhör den väletablerade cynikerligan. Men hur f-n kan man dra upp såna riktlinjer med "medicinska experter" utan att ha en stabil vetenskaplig grund för sina beslut?

Varför i helve-e forskar man inte mer på folksjukdomar? Har vi inga kompetenta forskare på området eller? Är det för dyrt? Men var är rehabiliteringen som alla skriker efter? Hur ska sjuka kunna arbeta samtidigt som en rehabilitering (som knappt existerar) pågår.

Tänk att man skulle göra likadant med ryggskott. Ingen sjukskrivning, in med starka värktabletter (gärna med morfin) och så obefintlig rehab. När jag läste det på Internet trodde jag inte det var sant.

De som har erfarenhet vet vad som gäller och inser att demokratin Sverige åker störtlopp i becksvart pist, med förbundna ögon och för hårt inställda bindningar. Att hjälm inte behövs har väl alla insett, för något så huvudlöst som inte klarar av att registrera verkligheten behöver ingen kruka.
/Sarkasmo, Sveriges Don Quijote

Anonym sa...

Ropen skalla, Prozac till alla!
Absurditeten kring nya riktlinjer ej baserade på vetenskap ska motverkas med stringens. Det kommer att ske via debatter, hemsida, uppseendeväckande demonstration i Stockholm och X. Det är många som anslutit sig idag och vi lär bli många fler! Vill du vara med i organiserandet, demonstration eller övrigt så skicka ett mail till damian.a@telia.com
/Bara vi, för en riktig demokrati