torsdag 16 augusti 2007

Svenskt fenomen...

...är att ta i. Det handlar mer om att reflektion och eftertanke börjar få mer plats i det svenska samhället än i övriga länder.
Tack vare väl utvecklade fackliga aktiviteter och ingripanden i ohållbara situationer för arbetstagaren, har fokus, sakta men säkert, gått från prestation till situation.

För vi kanske hellre ska se det som om Sverige gått i bräschen för att synliggöra en helhet, där ens arbetssituation många gånger, i relation till jämställdhet i övrigt, spelar stor roll för hur statistiken för utmattningsdepression, utvecklas.

Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri, tar orden ur min mun när hon i SvD säger:
"Den finns överallt, det är bara att det inte syns i statistiken eftersom man inte har samma sorts sjukförsäkring som här."

Det handlar om att Sveriges välfärdsunderhåll i form av en väl utvecklad socialförsäkring, ger svenska folket en möjlighet att lyssna på sin kropp. I tider med en lång tradition av socialdemokratiskt styre kan vi se resultatet i form av en temposänkning i samhället. Vi är tvungna att omforma vår arbetsdag; krav på prestation nästintill omänsklighet, där riktlinjerna på arbetsplatsen mer satsar på vad tekniken klarar av att göra mer än vad människan klarar av att göra med tekniken.

Att organisera verksamheter som om människor kan byta batteri när det gamla laddat ur, är en fåfäng och verklighetsfrämmande tanke i ett samhälle som mer borde sträva efter realistisk, funktionell hantering i relation till mänsklig förmåga.

Nej, det handlar inte om gnäll, det handlar om politiska tankar där politiker har tappat fotfästet i ett samhälle som hellre borde sträva efter framgång med hjälp av medmänsklighet och inte konservativ återgång till det som en gång var.

Det som skapar gnäll är när mer bemedlade skriker om att de utsätts för fattigdom och elände trots miljoner på banken och välbärgad vardag. När vissa människor inte inser att de har det så bra att en människa i misär skulle önska en bråkdel av vad en del äger i kvantitet.

Men det som äger bot på gnäll är när ett arbete mot kvalitet för alla och envar, utan bekostnad av någon annans olycka, finner sin väg genom samhällets snåriga skog.

Ta lärdom av mänsklighetens svar på samhällets och politikens felsteg i en era av prestation och låt vardagen ta större plats i livet.

Carpe diem.

Andra svenska bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: