lördag 4 augusti 2007

Spegel, spegel på väggen där...

...säg mig vem som vackrast är. Ja, nog tycks det som mc-förarna ser mer till det estetiska än till säker körning, för alla, på vägarna. Eller vad sägs om detta: "...Nackdelen, säger han, skulle vara att motorcyklarna skulle bli fulare. Någon fördel har han svårt att hitta...". Jomenvisst...
När 40 st bara i år har dött i olyckor på vägarna, där motorcykel har varit inblandad.
När 5 % av alla överträdelser är motorcyklister.
När motorcyklisterna har ökat med 7 % under 1 år.

Då är det ju uppenbart vad fördelarna med en registreringsskylt fram, även på motorcyklarna, skulle innebära. Även en motorcyklist är ju en medtrafikant, eller...? Varför ska de undantas från ansvar när det gäller hastighetsbegränsningarna? Jag har svårt att siffermässigt bevisa alla de gånger som en motorcyklist zick-zackat sig förbi mig och andra bilister i bilköer, vid trafikljus och andra smärre trafikstopp, men det är så gott som varje gång en motorcyklist dyker upp i backspegeln. Om de hinner registreras av mig. Det är inte alltid jag ens hinner det. I full kareta kommer de upp i häcken på bilen, på decimeteravstånd tycks det, och svingar sig förbi, likt en orm och klämmer sig emellan mig och den mötande bilen, på mittlinjen av vägen. Om alla motorcyklister som gör så, för det är inte alla som beter sig dumt, skulle sätta sig in i hur det är som bilförare att plötsligt se något som dyker upp, så skulle de förstå hur en reaktion ibland blir. Blixtsnabbt kommer adrenalinstöten i kroppen! Vad var det?! Det är nära till hands att foten närmar sig bromspedalen eller att ratten drar sig åt ett håll som gör att jag som bilförare ska komma i säkerhet, innan jag faktiskt har reagerat: Oooops, en motorcyklist!

Är ingen av motorcyklisterna även bilförare? Kanske det skulle ingå i körkort för motorcyklister att få sitta i en bil när den delen av de missanpassade motorcyklisterna lägger i växeln!

8 kommentarer:

Anonym sa...

något som inte tas upp i debatten men som är ett känt faktum är att en stor del av mc olyckorna är relaterat till ovana mc förare dvs många 40-50talister som skaffat hoj på senare år utan att ha någon utbildning eller vana av att köra mc, fram med lite ålders statistik på olyckorna innan debaten fortsätter.

/micke

Anonym sa...

Hmm, du förespråkar alltså ägaransvar, dvs den som äger hojen skall betala böter.

För hur många registreringsskyltar du än förser motorcykeln med så är (till all lycka) de flesta motorcyklisterna försedda med rejäl hjälm med visir eller i vart fall glasögon, så att identifiera föraren låter sig knappast göras.

Anonym sa...

...vänd på steken i stället, varför ska du, liksom alla andra bilister köra bil när ni lika gärna kan använda mc? Varför ska ni ta en sådan stor plats i trafiken och skita ner miljön när det finns bättre alternativ - motorcykel! Jag tror knappast att tex Stockholms kulle ha "trafik infarkt" om "alla" skulle använda mc. Mc är ingen hobby, det är ett betydligt smartare sätt att förflytta 1 - 2 personer från a till b än bilen. Men som bilist har du ingen insyn i att hur det är att köra mc utan du, liksom de flesta andra utan egna erfarenheter , kommer med samma upplägg som alltid. Bara miljö aspekten borde få dig att tänka om... /Peter, 33år och motoraktivist

Anonym sa...

Många motorcykliser är bilförare, tyvärr är det inte många bilförare som är motorcyklister...

Anonym sa...

Korkat förslag, det är bortkastade pengar från vägverkets sida. MC:s "utseende" styrs av EU förordningar, Sverige kan inte instifta lagar som strider mot de gemensamma lagarna. Var skall skylten placeras? på skärmen kan vara livsfarligt då den kan fungera som roder eller vindfång och ha ihjäl fler förare...
Sitter skylten vid lyktan kan man enkelt sätta en hand över den och de funkar inte förslaget alls..
lägg pengarna på mer utbildning för bil och mc förare samt bättre vägar

som sagt korkat förslag, fem procent av överträdelserna görs av motorcyklar kan väl knappast motivera slöseriet. hur många bilförare gömmer inte ansiktet när det kör förbi???

Anonym sa...

Många olyckor händer på små och kurviga vägar, alltså inte på kameraövervakade vägar. Jag kör både bil och MC, har svårt att se hur skylten fram skall hjälpa. Det är inte den som styr,bromsar eller gasar. Om ägaransvar införs för MC måste det naturligtvis ske för biöar också eller hur?

carpediem sa...

Självklart ska det gälla lika för alla vägtrafikanter, bil som motorcyklist! Blir det ägaransvar på MC så ska det ju vara det på bilar också!

Anonym sa...

Jag tycker ägaransvar strider mot sunt förnuft, dessutom är jag inte säker på att det är förenligt med svensk rättspraxis som ju innebär att man hellre friar än fäller då man inte kan bevisa "bortom rimligt tvivel..." som det heter.

Om min fru eller bror lånar bilen och kör för fort, skall mitt körkort ryka då? Sunda förnuftet säger ju att den som utför handlingen är den som har ansvaret.