måndag 27 augusti 2007

Kalle mot...

...Märta. Eller Stina mot Acke. I SvD läser jag Hanne Kjöllers inlägg där hon ställer berättigade till Lss mot sjukskrivna och förtidspensionärer. Hon tycker att om siffrorna kunda sänkas till de som var för 10 år sedan så skulle det vara bra.
Att ställa människor i behov mot varandra är inte riktigt. Alla behöver sin rätt.

Däremot tycker jag att arbetsgivaren skulle få pengar att satsa på en bättre arbetsmiljö för dem som fortfarande befinner sig på sin arbetsplats. Dessutom till vinst för dem som ska återgå dit efter en tidsbegränsad sjukersättning eller sjukskrivning.

Självklart är det välfärd att ha många människor i arbete, både för Sverige i stort samt för den enskilde individen. Men vem ska betala vad? Ja, inte är de det redan hårt drabbade. Det är regering och riksdag som måste tänka om när det gäller möjligheten till kortare arbetsdagar, möjlighet till flexiblare arbetstid samt större ekonomi för friskvårdande insatser.

Välfärd är inte bara att ha ett arbete och vara frisk. Det är också att ha rättigheter när du inte är frisk. Rätten att vara sjuk utan att misstros av din omvärld. Att inte alltid behöva förklara hur du kan skratta just nu fastän du är sjukskriven för depression.
Rätten att få vara människa i alla lägen.

Det är välfärd för mig.

Andra svenska bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: