söndag 12 augusti 2007

Idag har jag...

...lyssnat på SR:s repris från mp3-arkivet, med Mia Törnblom som sommarpratare. Ni vet hon föreläsaren som vägleder i Personlig utveckling. Det gjorde hon även i P1:s sommarprogram från den 23 juli, där hon tar upp skillnaderna mellan självkänsla respektive självförtroende.
Hon säger att självförtroende är "att göra" och självkänsla är "att vara" och lämnar även med en 5-minuters bonus där jag som åhörare kan lyssna lite mer och få tips om vad hon menar och anser att vi ska göra för att förbättra detsamma. Hon säger att det krävs träning precis som det gör för att bibehålla konditionen.
Hon har även blivit anlitad av SvD för att reda ut orsaken till debatten om bokförsäljningen i Sverige, som uppstått mellan tre riktigt mulliga mansgrisar, nämligen Björn Ranelid, Ernst Brunner och den värsta av dem alla, Leif GW Persson. De anklagar sina kvinnliga författande kollegor, för att inte kunna skriva och att de är ett hot mot skönlitteraturen. Kvinnorna det handlar om är Liza Marklund och Camilla Läckberg, som bekant deckarförfattare. De mulliga mansgrisarna, (tre små grisar?) anser att det är ett hot mot skönlitteraturen. SvD skriver att det handlar om avundsjuka och bitterhet. Eller skitsnack av missunsam karaktär.
Kanske har dessa stackars tre små grisar dåligt självförtroende samtidigt som de har dålig självkänsla? De har börjat tvivla på sin egen förmåga att klara av att författa. Att skriva böcker och att det dessutom är skönlitteratur.
Jag har läst Leif GW Perssons böcker och hade mäkta svårt att ta mig igenom den boken som för övrigt var just en deckare. Hans mulliga angreppssett i repliken och med svordomar och grova yttranden är lite för mycket för mig. Lite som att slakta en just nedskjuten älg och plocka ur alla tarmar så blodet dryper. Ungefär så är det att läsa hans böcker.
När det gäller Björn Ranelid och Ernst Brunner så tycker jag att de har en förmåga att se på världen så där lite från ovan för att se ner på oss vanliga dödliga. Lite för pompöst och machogräddigt för mig.
Kan ingen ge de tre nissarna en hint om att Mia finns? Hon hjälper dem säkert om de är villiga att ta emot förståss. Så kan de få bort sin känsla av att vara offer. För det är ju det. Att det just är kvinnor som är bättre. Vad som helst men inte det.

Det är bara för grabbarna att bita i det sura äpplet.
Face it.
eller bara
surt sa räven om rönnbären

Andra svenska bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

De kanske bara behöver lite mer gult. Eller mindre, eller nåt.