måndag 3 september 2007

Miljarder pengar...

...som utbetalas fel, läser jag i SvDs E24.

Det är ju inte bara det som är oacceptabelt utan även att det inte finns kontroll vid själva utbetalningstillfället.

Jag läser att det är tio olika ärendeslag som kontrollerats. Ett av dem borde vara tillfällig föräldrapenning. Den är till stora delar hanterad maskinellt, utan någon som helst kontroll vid själva utbetalningstillfället. Det gör att många utbetalningar går iväg helt i onödan, än om det istället fanns en människa som kontrollerade dessa i tid.

Självklart är det rutiner som brister. Att utbetala pengar från ett ofärdigt datasystem för att sedan konstatera, av en människa, att det är felaktigt, som sedan istället får utreda huruvida det är bedrägeri eller okunskap av den försäkrade. Ibland är det till och med så att arbetsgivaren har lämnat fel uppgifter eller inga uppgifter alls.

En idé är att all anmälan sköts av arbetsgivaren, det vill säga att arbetstagaren anmäler sig till arbetsgivaren och den i sin tur anmäler till Försäkringskassan. Samma princip borde fungera som för sjukanmälan.

Kanske det också är så att det finns en massa pengar som borde utbetalas men som inte blir det? Alla som egentligen har rätt till ersättning men som felbedöms av okunniga handläggare.

Det finns alltid två sidor på ett mynt.

Andra svenska bloggar om: , ,

Inga kommentarer: