torsdag 1 november 2007

Reklammakarnas...

...tydliga spelrum verkar vara att bygga vidare på ett ojämställt land!

Bara att slänga en flukt på comhems senaste reklam idag i bl a DN:

"Pappas Viktigaste Redskap" där de gör reklam för en hårddiskbox till specialpris i samband med att du tecknar abonnemanget Media 8 Favoriter.

Hos oss skulle isåfall efterfrågan på en "MVR" (finns det?!) vara större, eftersom det hemma hos oss är jag som är nörden när det gäller boxar, tv och datorer, elektronik och sladdar.

Varför är reklam alltid så inriktad på att förstärka det ojämställda i samhället, som om det är något som skall föredras?

Se bara på gårdagens reklam, också i DN, gällande Manpowers insats för att rekrytera uppdragstagare:

"Mamma, kom hem..." och en känsloframkallande bild på en söt, krypande, bebis....

där de fastslår att vi arbetar alldeles för mycket och behöver mer tid över för annat.

Vem riktar sig sådan reklam till? Och vem trampar vem på tårna, när det kommer till kritan? EGENTLIGEN? Ja, inte tror jag att det bara är mammor som arbetar mycket och är föräldrar som borde ta sitt ansvar för barnen!

Det är stötande att se att könsrollerna cementeras på ett ojämställt och mycket orättvist sätt, i ett för samhället viktigt informationsmedium, såsom nyhetstidningar. Jag tror att det är många fler än mig som reagerar och då inte bara kvinnor.

Det finns säkert oerhört många fler reklambilder som tar fasta på och försöker sprida ett ojämställt synsätt på kvinnor och mäns deltagande i yrkeslivet, samhället och familjelivet.

Även inom journalistiken, fallet Schenström, skulle jag vilja uppmärksamma. Anders Pihlblad, journalisten från TV 4, finns endast med i bakgrunden som en bekräftelse på det inträffade. Han kommenterar och förstärker den faktiska händelsen, men endast med små inlägg i form av bekräftelser på den uppstådda situationen. Jo, visserligen tog TV 4 själva upp det i sin nyhetsuppläsning i tisdags, som en sista kommentar i en intervju med en annan, kvinnlig, tv-reporter.

Och vem får bära hundhuvudet? Jo, Schenström. Det är hon som hängs ut. Jag tycker att det intressanta skulle även vara att ta reda på, från Pihlblads sida, hur mycket arbetsfunktion hans närgående möte med Schenström hade. Var det en taktik för att förgöra moderaterna än en gång? Var det huvudsaken? Eller var det ren och skär kåthet? Vore intressant i dagens debatt om när män våldför sig på kvinnor och utnyttjar situationen. Allting har två sidor.
Näe, nu tar jag time-out! Há dé!


Andra svenska bloggar om: , ,

Inga kommentarer: