måndag 30 juli 2007

Läkemedelsindustrin

Jaha, då var det ogräsdags igen då vilket för mig har blivit egalt med P1:s sommarprogram.

Idag är det läkaren, f d vice vd:n för Pfizer, Peter Rost som talar ut om hur läkemedelsindustrin "blåser svenskarna på miljarder".
Det är så det drar kring öronen när jag får höra det han avslöjar om hur läkemedelsbolagen gör för att slippa undan skatten i Sverige! De placerar sitt huvudkontor i något skatteparadis och sitt dotterbolag i Sverige. Därefter säljer de medicinen extra dyrt till det i Svedala placerade dotterbolaget, för att sedan göra vinsten +-0 där (och därmed slippa skatt) och till Hk i skatteparadiset kamma hem vinsten som egentligen gjorts i Sverige! För att inte tala om hur det sedan också påverkar priserna på den medicin som du och jag ska köpa här i Svedala!
Efter skriverierna om doping inom cykelsporten så börjar jag fundera över hur det står till med läkemedelsbolagen. För inte kan det väl vara så att en stackars cyklist ensam på hotellrummet klarar av att pumpa i sig en blodtransfusion från två olika personer! Det är ju inte bara en spruta i armen utan ett rätt så mycket större arrangemang. Nog måste det ha funnits medicinskt deltagande i en sådan aktivitet!
Peter Rost talar om att han numer är utkastad ifrån den "fina världen" och idag arbetar inom kulturen. Han avslöjar att hans bok kommer ut i höst samt avslutar sitt radioprateri med ett citat av George Bernard Shaw: "Den förnuftige mannen anpassar sig efter världen, den oförnuftige söker anpassa världen efter sig själv. Därför beror varje framsteg på den oförnuftige mannen."
Nog skulle väl citatet låta fint även om "mannen" byttes ut mot "kvinnan"? Det tycker ivarje fall jag. Pröva så får du se!
Peter Rost låter oss få veta att han nog varit en bångstyrig pojke och förmodligen varit den där oförnuftiga mannen som G.B. Shaw talar om. Hans avslöjande om skattebedrägeri från läkemedelsindustrin är intressant eftersom Svedala har ett högt skattetryck som dessutom är kritiserat. Nog vore det bra om vi fick tillbaka lite av de miljarder som illegalt försvinner ut ifrån vårt land och som istället skulle kunna användas för att sänka skattetrycket men ända legitimera dess befintlighet! Vi får ju ändå rätt mycket för pengarna: sjukvård, vägar, tandvård, skolor. Jag betalar gärna för det men inte för att indirekt finansiera stora bolags sensitiva finesser för att öka trycket mer än det skulle kunna vara om de istället skötte sig och tog sitt ansvar! Vår välfärd till exempel, kostar massvis med pengar! Om det och lite till återkommer jag.
"Så länge ingen bryr sig om vad du säger kan du känna dig lugn"
John Karlzén

Inga kommentarer: